Komentář specialisty fotka

Fed přikročil k jestřábímu postoji

Už v tak slabém měsíci pro akcie, jako je září 2021 se Federální rezervní sytém naštěstí vyhnul šoku na akciovém trhu. Otázkou je, jak se investoři spokojí s jestřábím výhledem na další období.

Šéf Fedu Jerome Powell oznámil, že nízké sazby pravděpodobně ponechá do poloviny roku 2022, následně by mohlo dojít k jejich postupnému zvyšování, druhým nejpravděpodobnějším termínem pro utahování měnové politiky se jeví rok 2023.

Rozhodujícím faktorem pro zvýšení sazeb bude inflace. Pokud bude inflace v příštím roce pod 2,3 % a cenový index výdajů na spotřebu bude o něco nižší, než je současná prognóza, je dost pravděpodobné, že se sazby začnou navyšovat až v roce 2023. Pokud se však ukáže, že inflace je vyšší a inflační očekávání bude nadále růst, tak první navyšování pravděpodobně nastane v polovině roku 2022.

To všechno svědčí o silné podpoře trhu práce. Federální rezervní systém se rozhodl postupovat v podobném směru, jako Bank of Canada, Bank of England nebo Bank of Korea a podniká kroky k normalizaci po důsledcích z pandemie.

Akcie po pozitivním zasedání začaly růst, ale výnosová křivka se zplošťuje. Přesto má index S&P 500 díky silným dvěma seancím šanci týden zakončit výše.

Stanislav Lenděl

Je zodpovědný za vizi společnosti a tvorbu firemní strategie. Stanovil si jasný cíl: vybudovat kvalitní investiční poradenství s nejlepšími poradci v Česku. Je hrdý, že vede společnost, pro kterou je na prvním místě zájem klienta a dlouhodobá spolupráce.